Lugnet efter stormen

Det är ungefär så det känns. Jag har haft två väldigt fullspäckade och emotionellt labila dagar. I torsdags bjöd Sultan hem mig och 13 andra kompisar till hans hus för att äta Saudiarabisk mat. Han var en väldigt duktig kock och det var verkligen en toppenkväll med massor av nya trevliga människor, jättegod mat och allmänt bra stämmning. Precis den typ av distraktion jag behövde efter att tidigare under dagen fått reda på att familjen kanske inte skulle kunna komma till alperna som utlovat på grund av att flygledarna i Frankrike bestämt sig för att strejka. Eftersom jag sett fram emot det besöket ett tag så blev jag väldigt besviken, orolig och arg på samma gång, vilket inte var den bästa kombinationen när jag hade en reflexion att skriva, men det gick.

I fredags var jag i skolan och efter de första lektionerna kändes det lite bättre än vad det gjort på morgonen. På något sätt kändes det som att jag hade kontroll över situationen igen och att jag gjort så mycket jag kunnat. Den strålande solen och den milda temperaturen hjälpte till att förbättre mitt humör och när jag sedan efter skolan gick hem till Sophie blev allt väldigt bra!

 

Vi köpte "pain au chocolat" och "tarte aux pommes" och till det drack vi kaffe på hennes balkong. Perfekt!

 

 

Sedan ringde EvaStina och berättade att det verkade som att strejken var över! Det gjorde min dag! På kvällen gick jag ut med ett glatt gäng australiensare, kanadensare, en amerikan och en britt. Det var kul! Nu ska jag snart äta lunch, sedan packa det sista och därefter bär det av till tågstationen för att ta tåget till Grenoble! Wiiiihooo! Snart ska jag åka skidor och träffa familjen!!!! Superkombo!

 

Och idag har jag varit i Frankrike i 6 veckor! SEX veckor, helt galet, det har gått så himla fort och jag har njutit nästan hela tiden. Så, nu ska jag laga mat, jag tar inte med mig datorn till Les deux Alpes, men jag lovar att ni ska få ett långt inlägg från mig när jag kommer hem igen!

Vi hörs om en vecka!
//Amanda


Mercredie

Först och främst svar till anonym: (vem är du?) I fotbollen kan man välja att antingen vara i gruppen som heter "competition" eller i "alla nivåer". Jag har valt att vara i alla nivåer, vilket passade mig utmärkt. Jag är inte sämst, men jag är inte bäst. Det är några som är riktigt duktiga, men merparten av spelarna är medelbra och alla är där för att ha kul, ingen blir sur om man passar bollen fel etc. Förhoppningsvis utvecklas jag tillräckligt mycket för att kunna få spela några matcher med skollaget mot andra skolor, det skulle vara kul, men om inte så är det ingen stor grej.

Nu, min dag. Jag har haft en väldigt bra dag, jag höll en presentation av en arikel för klassen i morse, vi åt lunch på Lyons bästa restaurang för studenter: 2,9 euro för en trerättersmåltid med mycket mat! Bättre kan det inte bli. Nu har jag precis kommit hem från hip hopen som var jätterolig idag! Korreografin var mycket lättare än förra veckan och jag lyckades hänga med hela vägen och faktiskt dansa i stället för att bara lite random slänga ut med en arm här och ett ben där. Najs!

En sak som gjort mig glad är att alla lärare jag hittills pratat med angående att jag ska vara borta nästa vecka har reagerat med att säga "äh, det är ingen fara, du kan ta igen det när du kommer tillbaka" vissa har till och med lagt till "du är ju på en rätt hög kunskapsnivå, så det ska inte vara några problem". Hej självförtroende, here I come!

Nu ska jag gå och dusha och sedan väntar sängen!

Natti natti!

//Amanda

PS, igår var väldigt trevligt med massa trevliga människor! Och förlåt för detta något svamliga inlägg. Nästa blir bättre.

Joyeux anniversaire!

Idag fyller Janelle 20! Det ska vi fira med att gå ut och äta tex-mex tillsammans! Snart ska jag gå iväg och möta de andra vid restaurangen, jag ska bara kolla upp adressen på google-maps så att jag inte går vilse.

Grattis!



Idag började mina lektioner klockan 14, så jag hade gått om tid att springa ärenden innan skolan, vilket jag drog nytta av. Jag har nu automatis betalning av mina elräkningar (jag vet, intresseklubben antecknar....). Jag köpte även en present till Janelle och har dessutom köpt min biljett till Grenoble på lördag!

Nu ska jag kila iväg, vi hörs antingen senare ikväll, eller imorrn!

//Amanda


Fotboll

Första dagen efter ett riktigt bra lov. Trots detta kändes det bra att komma tillbaka till skolan igen, inte ångestladdat som det ibland kunde göra under gymnasiet. Än har jag inte hunnit tröttna på skolan alltså. Innan jag berättar om dagens händelser ska jag bara kort berätta lite om gårdagen eftersom jag var lat och inte uppdaterade igår.

Dagen började med att jag insåg att det var strålande sol ute vilket fick mig att fatta beslutet att det vore ett förfärligt slöseri på solsken att stanna inne och plugga en sådan fin dag. Alltså åt jag min frukost, tog mina läxpapper och gick ut. Jag hamnade till slut på en bänk i Vieux Lyon där jag författade ett brev till Karro och började fundera litegrann på en presentation som jag skulle hålla på måndagen. Sedan blev klockan mycket och jag gick iväg för att träffa Josefine, en dansk tjej som jag lärt känna här.

Vi hade bestämt att vi skulle äta lunch tillsammans vilket inte var det lättaste, många ställen är nämligen stängda på söndagar, till slut hamnade vi på Quick, Frankrikes svar på McDonalds, men det är mycket godare mat på Quick!

 

Efter mycket prat (på svenska/danska wiiihoo!) mycket mat och god efterrätt så skildes vi åt och jag gick hem för att göra klart min presentation och skypa med Jennifer!

 

Så, idag har varit en bra dag! Lektionerna var intressanta och det var kul att träffa klassen igen efter lovet. På dagens sista lektion skulle vi presentera olika franska kläd/livsstilar som typ emon, braten, fjortisen osv i Sverige, men de franska varianterna. Jag hade valt en stil som heter Nappy, som är mer eller mindre samma sak som braten i Sverige. Det gick faktiskt väldigt bra, och min dag blev ännu bättre när min lärare sa: "du gjorde inte alls många misstag". Oj vad glad jag blev! Hon gav mig därefter en lista med alla misstag hon hört under min presentation. Med tanke på att jag pratade i typ 4 minuter så var listan inte alls lång, bara typ 6 punkter!

 

Efter skolan åkte jag direkt till Bron för att spela fotboll för första gången. Det var väldigt kul! Tränaren delade in oss i två delar efter hur bra vi var, men han gjorde det på ett bra sätt och alla verkade vara väldigt snälla. Jag träffade en norsk tjej som jag hade sällskap med på vägen hem, det var skönt att prata lite svenska efter en hel dag med endast franska!

 

Nu ska jag göra crêpes, och äta upp dem framför antingen OS eller en amerikans tv-serie beroende på om det är någon rolig sport i OS nu (läs: om Sverige har medaljchans i grenarna som sänds nu eller inte.)

 

À demain!

//Amanda

 


La Croix Rousse

Idag har varit en toppendag! Den började med en löprunda i morse, fortsatte med en jättegod frukost, en skön dusch och en tripp till marknaden vid place Jean Macé. Där är alla grönsaker jättebilliga, så jag kom hem med en paprika, broccoli, lök, äpplen och en squash och kände mig nöjd med migsjälv. Efter lunch gick jag iväg för att möta upp Sultan som kommit tillbaka från sin resa till Paris. Vi bestämde oss för att vädret var bra och gick på en promenad bort till en för mig okänd stadsdel, la croix rousse. Den ligger uppe på en kulle och det var här silkeproduktionen fick sin start en gång i tiden. Lyon var mänligen silkets huvudstad på 1800-talet. Väl uppe på kullen kom det fram en fransman till oss och började prata. Han hade hört vår konversation och var trevlig. Det hela slutade med att han pekade ut den bästa baren, restaurangen, ostaffären och kaféet i stadsdelen. Trevligt!

 

 

När vi tagit oss upp på kullen mötte vi upp Taé som tagit tunnelbanan. Vi satte oss på fiket som killen rekommenderat och drack té, diskuterade kulturella skillnader och hade allmänt trevligt. Sedan gick vi in i ostaffären som vi också blivit rekommenderade och köpte ost. Sedan fick vi lust att bli väldigt franska så vi köpte en baguette, tog ostarna och gick och satte oss vid en park med fin utsikt över Lyon och hade fransk picknick. Mums!

 

 

 

Sedan skulle Sultan iväg så han sprang iväg till tunnelbanan medan jag och Taé gick ner. Det var så fint, och jag tog säkert 20 bilder med samma motiv. Jag ska försöka välja ut en av dem att lägga upp här.

 

Är det inte fint?

 

 

När jag kom hem hade jag fått brev från Sverige! I brevet låg en överraskning:

 

Tack Karro! Och Camilla, här kommer en bild på gårdagens inköp.

 

 

Jag har precis sett Sverige ta hem två OS-medaljer till genom Johan Olsson och Markus Hellner. Det blev riktigt spännande i slutet, men det gick ju bra! Härligt! Förövrigt trodde två försäljare på marknaden idag att jag var från USA, Kanada eller England, jag undrar om min accent är lite engelsk?

 

Och om en vecka kommer familjen till les deux alpes! Wihoo!

 

Nu ska jag sova, à demain!

//Amanda


Shopping!

Idag har jag träffat Taé. Vi möttes vid 12 på place Bellecour för att äta lunch, men eftersom ingen av oss var jättehungrig så gick vi lite i affärer först. Taé blev blixtförälskad i lite saker inne på "etam" och gjorde två fynd eftersom hon hade rabattkort där, själv hittade jag lite saker som såg snygga ut på galgarna men som inte var så vackra på.

Innan Taé dök upp på place Bellecour kom det fram en kille till mig och gav mig ett flygblad. Det var reklam och erbjudanden till en pastarestaurang i närheten. Rabatterna var väldigt bra, så vi bestämde oss för att gå dit. Pastan var minst sagt god! Man fick jättemycket mat för jättelite pengar. Dit kommer jag gå igen!

Med nya, fräscha batterier fortsatte vi vår shopping och jag hittade en kjol och en tröja på Pimkie, mina första inköp jag gjort här som inte varit mat eller nödvändiga saker som typ lampor, muggar eller knivar. Woho! Pimkie är en bra affär, allt var väldigt prisvärt, minst sagt!

Vi fortsatte vårt strosende på stan och jag hittade den snyggaste jacka jag någonsin sett. Jag blev kär. Här är en bild på den.

 

Den är numera min! Gosh, är den inte snygg?!

 

Efter det bestämde vi oss för att fika, sagt och gjort, vi gick till häägen-Dazs (som förövrigt är amerikanskt, kollade just upp det på wikipedia, jag har undrat över det ett tag...). Det var gott!

 

 

Vi bestämde oss för att det är kul att gå på bio, så vi köpte biljetter till "Valentines day", med franska subs, tack och lov! Nog för att det är bra att öva fransk hörförståelse, men det gör jag helst till filmer som faktiskt är franska på riktigt. Filmen var faktiskt riktigt bra! Den påminde mig litegrann om love actually, som jag älskar, det var många historier i en och samma film, och den var väldigt söt på något sätt. Helt klart en film jag vill se igen!

 

Nu sitter jag här framför min dator med en kopp té. Något fattigare än förut, men likväl glad och nöjd. Det var väl spenderade pengar, plus att det är så mycket billigare att gå på bio här! För studenter kostar det endast 7,20 euro! Tänk när det kostade så lite att gå på bio i Sverige....

 

Nu ska jag gå och lägga mig!

 

À demain!
//Amanda


Sedan tänkte vi att det

Vååååår!

O ja, nu har våren kommit till Lyon och jag hoppas verkligen den kommit för att stanna! När jag gick förbi apoteket visade deras termometer på +10 grader, solen sken, fåglarna kvittrade och jag behövde inte ens ha jacka på mig utan strosade runt i min tjocktröja och bara njöt.

 

Så fiint! Jag gick runt i Lyon och för omväxlings skull verkade det vara en hel del turister ute, i alla fall var det många som fotade konstiga saker (precis som jag) och i souveniraffärerna var det mycket folk.

 

Nu gott folk ska jag värma ett "pain au chocolat" (alltså en chokladcroissant) och titta på antingen OS (om det funkar) eller glee. Här har ni en fantasisk låt att njuta av!

 

 

//Amanda


Middag och OS

Jag har precis kommit hem från en jättemysig middag hemma hos Rachel och hennes pojkvän Brayden. De har genom Braydens vän lyckats få OS-sändningarna från Vancover till Braydons dator, så att de kan kolla på OS live. Dock är det ju lite tidsskillnad, men vill man så går allt. Tvn/datorn stod på hela tiden och jag såg konståkning, sprint och damernas störtlopp. Usch vilket otäckt fall Anja gjorde! Vi satt och tyckte att det såg jättebra ut och så bara flög hon jättelångt. Hu! Hoppas verkligen att hon är ok.

Till desert hade de köpt "crême brulé". Fransmän äter nämligen alltid desert efter sina måltider, även om det bara rör sig om en lunch. Deserten består allt som oftast av chokladpudding, vaniljpudding eller annan liknande substans som man köper i potionsförpackningar i mataffären. Yoghurt och frukt räknas också som deserter och i mataffärerna är avdelningen för yoghurt och deserter enorm!

I vilket fall som helst var den väldigt god, deserten , så nästa gång jag går och handlar ska jag prova att köpa några sådana deserter och göra som fransmännen!

Till Karro: kanadensarna är inte jättestora fans av curling även om alla tycker att det är kul att spela, men de föredrar Kevin Martin framför Glenn Howard.

För övrigt blev jag jätteglad idag när jag läste att Sverige tog sitt andra guld idag genom Björn Ferry. Heja Sverige!

 

//Amanda


Semmeldagen!

Och jag hittade en wannabe semla!

 

//Amanda


Tvättdag

Idag har jag haft tvättdag. Det behövdes kan jag säga. Nyss åt jag lunch och snart ska jag ta tag i läxberget som väntar på mig. Eller läxberg var kanske att ta i, men göra mina läxor så jag slipper tänka på dem. Igår var jag, Janelle, Rachel och Rachels pojkvän på Ikea. Ikeat här ligger, precis som ikea i Barkarby, i ett gigantiskt kommerciellt område mitt ute i ingenstans. Affärerna verkar aldrig ta slut, och alla är så stora att man blir mörkrädd. Jag hittade plastglas, en temugg och en diskborste. Nu kan jag bjuda hit folk och alla kan dricka ur likadana glas, det känns bra! Efter att ha gått runt hela varuhuset satte vi oss i caféterian. Till kanadensarnas stora besvikelse fanns det inte köttbullar, potatis och lingonsylt att köpa där. De hade pratat om dessa köttbullar hela dagen...så det slutade med att vi åt daimtårta i stället. Mums!

Nu kallar läxorna på mig.

À bientôt!
//Amanda

Gott nytt år!

Idag är det både alla hjärtans dag och det kinesiska nyåret. Det märks verkligen att det finns många kineser här; i mataffärerna säljs kinesiska specialiteter till lägre priser och man märker av att det är en speciell dag idag för dem. Kul!

Jag har inte gjort mycket under dagen, men på kvällen kom Susannah och Janelle hit. Vi köpte pizza, åt upp den och jag hade gjort chokladmousse (tack pappa, det blev succé!) som vi åt till efterrätt. Mums! Nu har de gått och jag sitter och kollar på klipp från gårdagens melodifestival.

Vi hade en jättemysig alla hjärtans dag!

 

À bientôt!

//Amanda


Toppenlördag!

Lördagen tillbringades i sällskap med dessa trevliga människor i "vieux Lyon" - alltså gamla Lyon.

 

Vi gick runt och hittade många trevliga platser, bland annat denna som hette "arkeologiträdgården"

 

 

Jag och Taé.

 

 

Vieux Lyon, jag tycker det är fint! Under turistsäsongen (dvs inte nu) är är det alltid jättemycket folk här! Dock inte en lördag klockan 11...

 

 

Under medeltiden byggde man gångar genom husen för att snabbare kunna ta sig ner till floden för att hämta vatten, men också för att lättare kunna försvara sig under krigen. Dessa kallades för "tranboules".

 

En bild säger mer än 1000 ord...

 

Efter mycket turistande gick vi på ett museum om Lyons historia. Det var intresant. Silke var länge en av de största exportvarorna från Lyon, så en del av muséet ägnades åt att förklara produktionen.

 

 

Efter besöket på muséet gick vi till en restaurang och åt mat, jag åt antagligen den godaste "croque monsieur" jag någonsin ätit! Sedan sa vi hejdå till de andra, Susannah kom och vi lagade mat tillsammans, åt crêpes med nutella och tittade på the Holliday. Me like!

 

//Amanda


Bankkonto!

Ja, ni läste rätt, mitt bankkonto är äntligen aktiverat, jag har fått mina två bankkort och mitt checkhäfte och hoppas innerligt att jag aldrig någonsin igen behöver ställa mig i kö på ett BNP-paribaskontor. Men, fyra veckor, sånär som på en dag, efter det att jag hade mitt första möte med banken, fungerar allt som det ska. Tror jag. Hurra!

Idag har jag gått i skolan jättelänge. Jag började 8.45 och slutade 15.45, hade 4 lektioner à 1 timme 45 minuter i sträck med endast 15 minuters paus mellan varje. Jag är lite trött nu. Men jag hann äta lunch så jag är nöjd och glad.

I kväll ska jag ut! Därför ska jag nu pallra mig iväg tll "la Part Dieu" och köpa någon form av fördrink, kanske en ost och ett häfte med bussbiljetter. Dessutom ska jag spana in Carrefours matavdelning. Den ska vara legendarisk har jag hört.

Idag var även sista dagen innan lovet, nu har jag lov en vecka, yippie! Det ser lovande ut, jag har redan en fullspäckad helg framför mig bestående av utgång, guidad tur/promenad med klassen, pizzaätning med Janelle och dessutom ska jag träffa Josefine. Nu måste jag gå iväg, annars kommer jag aldrig hem igen!

Au revoir!
//Amanda

I skolan

Jag har precis avslutat första lektionen för dagen och nästa lektion är i en datasal. Eftersom resten av klassen ännu inte kommit gav vàr lärare oss tillàtelse att dra nytta av intenet en liten stund. Men nu börjar vi igen!!

//Amanda

Eget internet!

I morse ringde min väckarklocka halv åtta, trots att jag inte började skolan förrän klockan 10. Varför? Jo för att en reparatör skulle komma hit och fixa mitt internet mellan 8 och 10. Reparatören kom, han fixade internet på typ 20 min och nu fungerar allt som det ska! Jag hann dessutom nästan i tid till skolan, kom bara 5 minuter sent. Toppen toppen!

Idag har det varit jättekallt här! -4 grader, blåsigt och det snöar. Tack vare floderna och närheten till Alperna är luften här mycket fuktigare än hemma, vilket gör att -4 grader känns mycket, mycket kallare än vad det gör hemma. Hu!

Efter skolan lunchade jag med Susannah, sedan fikade jag med Sophie. Hon har upptäckt en massa saker man kan göra här helt gratis, så någon gång nästa vecka ska vi gå på en slags matsoirée. Man tar med sig mat, umgås med andra studenter på skolan och förhoppningsvis har man jättetrevligt. Det finns även diskussionsgrupper, skrivgrupper och teatergrupper man kan delta i. Det ska självklart utforskas närmare!

Igår införskaffade jag ett begagnat fransk-franskt lexikon i min nya favoritaffär. De har jättemycket böcker, skivor och filmer till väldigt bra priser. Second-hand skivor, filmer, böcker och tv-serier är blandat med nya, så har man tur kan man göra riktiga kap. Jag har en känsla av att jag kommer besöka den affären snart, snart igen.

Jag var där tillsammans med en japans tjej som går i min klass, Taé. Hon har redan läst en termin franska här så hon kan Lyon. När vi var påväg hem kom hon på att hon behövde köpa "des choses asiatiques", alltså asiatiska matvaror. "Toppen!" tänkte jag som verkligen letat efter lite kryddor att sätta fart på min mat med. Vi gick till en affär som ligger tre kvarter från min längenhet där de hade alla möjliga produkter från Asien till väldigt bra priser. Härligt!

Nästa vecka har jag "vinterlov". Jag har en känsla av att det kommer bli ett väldigt bra lov! Nu ska jag göra eferrättscrêpes till migsjälv, bara för att jag är sugen!

À bientôt!
//Amanda

Hip Hop!

Jag överlevde min första lektion i Hip hop! Jag lyckades dessuton konversera med några trevliga tjejer och jag dansade nästan rätt. Alltid något!
Nu är det way past bedtime för mig, jag har skypat med Jennifer (det gjorde mig lycklig!) och nu ska jag dusha. Imorrn kommer en reparatör hit för att äntligen fixa mitt internet. Hoppas jag.
Later!
//Amanda

INTERNET!!!

Japp, finally, finalement, äntligen har jag internet här! Wohoooo! No more McDonalds för mig! I alla fall inte i syfte att låna deras WiFi! Jag är så glad!

Idag har jag varit i skolan som vanligt och det var spännande. Jag blir lite knäpp av att ha tre lektioner à 1 timme och 45 minuter med bara 15 minuters rast mellan varje. Jag är inte van vid det så i slutet på sista lektionen läste jag texten vi skulle läsa, men jag har ingen aning om vad det var jag läste. Någonting om "BOBO", en slags livsstil...

Efter skolan skyndade jag mig iväg till den andra fillialen som skolan har, den ligger ca 30 minuter med spårvagn från centrum, men det är där man spelar fotboll. Jag pratade med läraren och han sa att de har plats för mig, så måndag om två veckor (nästa måndag är det lov) ska jag dit och prova. Wohoo!

 

Där ska jag spela snart, snart, hoppas jag :)

 

Jag har även lyckats hämta ut en 3g-nyckel så nu har jag internet hemma. Det är så skönt! Dessutom är mina dokument för att kunna ansöka om finantiell hjälp för mitt boende också klara, så nu ska jag skicka iväg dem, och förhoppningsvis får jag ett litet tillskott i min budget. Härligt!

 

Puss!

//Amanda

 



Hip hop

En annan sak som hänt i veckan som jag inte skrivit om än är att jag har lyckats anmäla mig till en klass i hip hop. Så varje onsdag ska jag bli en skillad dansare, är det tänkt. Vi får väl se hur det går. Den andra sporten jag bestämt mig för att välja är: trumvilrvel, fotboll! För att det verkar så kul, och jag skulle verkligen vilja bli bättre på det. Anledningen till att jag inte valde alpinskidåkning Camilla, är för att det inte är regelbundna träningar utan bara random utflytker till Alperna som kostar massa extra pengar, och det fanns ingen person att anmäla sig till. Dessutom finns det tydligen organiserade utflykter till Alperna med jämna mellanrum för 40 euros och då ingår bussresan och liftkortet. En sån ska jag åka på så snart jag hittat någon skidkunnig person att åka med!

//Amanda

Lyonaisiska specialiteter

Igår var en rolig dag! Jag började dagen med ett uppdrag: att gå på marknad i Lyon och handla som fransmännen gör, dvs köpa frukt, grönsaker, charkuterier, fisk, oliver etc på marknad och bara köpa typ mjölk i mataffären. Det gick bra, jag lyckades framgångsrikt komma hem med det jag behövde, även om det tog lite tid. Solen sken och fåglarna kvittrade. Det är verkligen vår i luften!

När det var avklarat gick jag hem till Sophie och fikade, snackade skit och bara umgicks. Det var myspys. På kvällen hade en kille i min klass, Sultan från Saudi-Arabien, dragit igång en "get-together" med klassen. Vi skulle alla gå på lyonaisisk restaurang och äta specialiteter från regionen "rhône des alps" som är vår region. Totalt var vi 10 personer som kom, en danska, en amerikan, en colombian, två kineser, en fransyska, en japan, en saudiarab och en tysk.

Förrätt!

Huvudrätt

och det bästa av allt: efterrätten

Jag lovar att den där chokladtårtan är den godaste chokladtårta jag NÅGONSIN ätit. Den var himmelsk! Den var SÅ god. Det går inte att beskriva. Så mjuk och len och god. Oj oj oj vilketn tårta.

 

Maten var god, men inte så speciell. Men trevligt var det!

 

 

Hela gänget från vänster och runt bordet: Sultan, Chai, Sophie, Chisuka, Santiago, Josefine, Susannah, Malte och Fatima-Sarah.

 

Efter restaurangbesöket gick vi till en konsert som Sultan hade hört talas om. Musiken var jättebra och det var jättemycket folk där. Jag smakade för första gången "ginger beer", alltså ingefärsöl, vilket faktiskt var jättegott! När konserten var över satte vi oss ner kring ett bord och umgicks. Kort sagt var det en riktigt lyckad kväll!

 

Idag ska jag träffa en klasskompis som heter Janelle. Planen är att vi ska gå till parken "la tête d'or", jag hoppas det inte börjar regna. Nu är det lunchdags.

 

Bisous!
//Amanda


Crêpefest!

Efter skolan idag frågade en klasskompis som heter Sultan och kommer från Saudiarabien om jag och några andra i min klass ville följa med honom och några av hans kompisar och äta på kvällen. Eftersom jag inte hade någonting annat inplanerat och det alltid är kul att äta tillsammans med någon så sa jag ja. Planerna blev dock lite ändrade eftersom idag är den internationella crêpedagen, så i stället för att äta ute åt vi hemma hos en av Sultans franska kompisar. Där träffade jag två danska tjejer som var jättetrevliga. Kvällen var superlyckad, crêpsen jättegoda och jag hade jättekul!

[Jag är medveten om att det inte är tisdag längre, som det var när jag skrev detta, men blogg.se har varit lite dum och krånglat så jag har inte kunnat uppdatera som jag vill.]

 

À bientôt!

//amanda


Sport

Okey, nu har jag ringat in alla sporter jag kan delta i här och dessa är:

Badminton
Basket
Afrikansk dans
Klassisk dans (antar att det är balett?)
Modern dans
Hip hop
Jazzdans
Klättring (men det kostar 10 euro extra)
Fotboll
Gymnastik
Landhockey
Judo
Bodybuilding
Simmning
Rugby
Squash
Tennis
Pingis
Bågskytte
Skytte
Frisbee ultimate
volleyball
Yoga
Alpinskidåkning
Salsa
Vattenpolo

Ridning kostar 100 euro extra per termin vilket inte riktigt kändes värt.
Så, vilka två av dessa ska jag välja?

I går tog jag det jättelugnt. Det var en jättefin dag, jag hittade en marknad, tog lite foton, tvättade, sprang och träffade Susannah.

Här kommer lite bilder från gårdagen!

 

 

À bientôt!

//Amanda


Första skoldagen!

Idag började skolan! Klockan 11 hade jag möte i ett klassrum där mitt namn ropades upp, jag fick ett schema och sedan, något förvirrad, lämnade klassrummet nästan lika fort som jag kommit dit. 11 elever följde efter en lärare och vi hamnade i ett jättelitet klassrum nere i källaren. Där hade vi en dubbellektion i läsförståelse och skriftligt uttryckande. Vår första uppgift blev att prata med bordsgrannen och därefter skriva ett porträtt av denna person. Läraren verkar jättebra, sträng men bra. Sedan hade vi nästa lektion i någonting som kallas "kommunikation". Där pratade vi om mode, hur det varierar i olika länder, vilka skillnader som finns etc. Det hade antagligen varit jättetråkigt att göra i en klass med bara svenskar, men eftersom min klass består av en saudiarab, en kanadensiska, en malaisian (?), en japan, två colombianer och fem kineser så blev det intressant. Alla verkar jättetrevliga och av varierande ålder; vi är tre som är 19 och de äldsta är 26.

Jag har lektioner varje dag, men dagarna är ganska olika långa. Mina fredagar är värst. Då börjar jag 8 och slitar 15.45. Det låter ju inte så farligt, tänker ni säkert nu, men på hela dagen har vi ingen rast som är längre än 15 minuter och eftersom skolan är gigantisk kommer de minutrarna begövas för att hitta till rätt klassrum. Alltså har jag ingen lunch på fredagar. Det kommer antagligen bli så att man får ta med sig, men man kan ju undra hur de tänkte när de gjorde schemat.

Efter att vi slutat idag åt jag lunch tillsammans med Sultan som är från saudiarabien, Natalia som är från Colombia och en till colombiansk kille som jag tappat namnet på. Det var väldigt trevlig och yttrade kanske 5 ord engelska totalt under hela tiden. Awesome!

I mirgon har jag jättesovmorgon, börjar klockan 14. Jag ska antagligen försöka åka iväg till Bron och försöka bli medlem i någon sportaktivitet på skolan. Det finns praktiskt taget alla sporter att välja på och får bara 10 euro per termin får man välja två och träna dem någon/några gånger i veckan. Kruxet är bara att man såklart måste åka och prata med läraren som håller i kurserna, men varför inte göra det i morgon när jag har massa ledig tid? Nu måste jag bara komma på vad jag vill göra. Det finns tex:

Basket, handboll, fotboll, wolleyboll, afrikansk dans, balett, hiphop, jazz, salsa, ridning, gymnastik, golf, landhockey, karate, simmning, rugby, squash, taekwondo, tai chi, tennis, pingis, frisbee ultimate, skytte, vattenpoli, alpinskidåkning, yoga, klättring, fäktning, bodybuilding osv.

Nästan allt alltså. Vilka tycker ni jag ska välja? Just nu sitter jag och ringar in de tider som passar in på mitt schema.

Jag skriver ett inlägg när jag är klar med det!

//Amanda

RSS 2.0