Paaarty party!

Säga vad man vill om frankrike och fransmän, men utelivet totalt krossade det uteliv jag upplevt i Sverige. Inte för att jag varit på så många olika ställen, men som sagt, det jag sett av Stockholms nattklubbar är inte mycket att komma med i jämförelse med gårdagen. Vi gick till en flodbåt som på kvällen förvandlas till en nattklubb. Det var ett jätemysigt ställe och jag gillade verkligen stämmningen, det var väldigt avslappnat. Det kostade ingenting att gå in, och det fanns ingen garderob så man letade upp ett hörn och dumpade sin jacka där. Det fungerade förvånandsvärt bra, jackan låg kvar på precis samma ställe där jag lämnade den. Musiken som spelades var väldigt bra. Det var en DJ där, men till skillnad från de DJ:s jag haft oturen att lyssna till så mixade han inte sönder låtarna, utan han kanske drog upp tempot eller mixade lite i övergångarna. Alltså fick man alltid höra låtar och inte bara dunk-dunk vilket var najs!

Innan vi gick ut var vi hemma hos Sophie. Hon bor tillsammans med tre tyska tjejer som varit här sedan september. De hade bjudit in lite kompisar, så vi satt där i deras lägenhet, 9 personer, och drack rött vin, åt ost och pratade franska. Väldigt sofistikerat och jättetrevligt. Jag älskade att trots att ingen i rummet var fransman (det var två amerikaner, en kanadensiska, fem tyskar och jag) så var franskan det dominerande språket. Alla som var där var väldigt trevliga.

Kort sagt hade jag en riktigt rolig kväll igår!

Nu sitter jag på mitt nya favoriställe; biblioteket. Det är 5 grader ute och lite småmulet. Kanske ska jag gå på upptäcksfärd igen i en ny stadsdel idag? Vi får se.

À bientôt!
//Amanda

Två veckor!

Idag har jag bott i Frankrike i två veckor och det börjar kännas som att jag faktiskt bor i Lyon nu, inte bara är här på besök som jag kännt litegrann förut. Det är en skön känsla! I går fick jag brev från Anna-Greta också, det var kul! Brev är alltid kul att få, speciellt eftersom jag bara fått brev från en person innan A-G, förutom banken.

Dagen har gått i ärendenas tecken. Först ut på min "att-göra-lista" stod posten. Så jag knallade iväg dit och hämtade ut mitt rekommenderade brev. Sedan gick jag till banken för att få ut mina kontokort (tydligen ska jag ha två...) men det fick jag inte göra förren de fått postens bekräftelse på att jag hämtat ut mitt brev. Jaha tänkte jag, tackade för mig och gick. Kvinnan bakom disken kände igen mig.

Ärende nummer tre var skolan. Jag hade lämnat lite papper till dem som CSN kräver att de fyller i för att jag ska få studiebidrag. De hade inte gjort klart mina papper men en väldigt hjälpsam kvinna tog mitt nummer och lovade att ringa när de var klara. Tack, sa jag, och gick.

Ärende nummer fyra var SFR, internetleverantören. Jag fick ett konstigt sms från dem igår som jag inte förstod, så jag gck dit för att fråga vad de menade. Som tur var hade det inte uppstått några problem och internet kommer snart, snart, snart till min lägenhet.

Ärende nummer fem var mataffären. Inte så spännande, men det är alltid lite av en utmaning att handla, eftersom förpackningarna inte ser likadana ut som hemma, så man måste verkligen läsa var som står på dem för att se att man tar rätt produkt och inte creme fraiche i stället för yoghurt.

Efter det har jag lagat mat, ätit upp den, knallat tillbaka till skolan för att hämta mina papper och nu sitter jag på skolans bibliotek där de har gratis internetuppkoppling. Snart ska jag gå hem och städa, diska och laga mat, men inte riktigt än.

I kväll kanske jag ska gå ut för första gången här. Jag hoppas det, är lite taggad och det kan bli riktigt kul!

 

För några dagar sedan hittade jag Astrids frisör. Hon har många verksamheter i Lyon, Astrid. Både hotell och frisör...

 

À demain!
//Amanda


Dijon!

I går var jag, Teresa och Sophie i Dijon på utflykt. Dagen började 05.45 när min väckarklocka ringde. En timme och 15 minuter senare befann jag mig på tågstationen där jag och Sophie skulle mötas för att tillsammans gå på tåget. Allt gick bra, och tåget kom på utsatt tid. Lite drygt två timmar senare var vi framme i Dijon!

 

 

På tågstationen mötte vi Teresa som bor mitt emellan Lyon och Dijon och därför tog ett annat, lokalt tåg. Vi bestämde oss för att gå till turistbyrån för att få lite tips på vart vi skulle gå, platser vi inte fick missa och så vidare. På turistbyrån var vi helt ensamma och möttes av en trevlig kvinna som förklarade att turistsäsongen inte är i slutet på januari utan snarare på våren och sommaren, men att det ändå fanns en del att se. Bland annat fanns det ett ugglespår som gick runt Dijon och alla dess sevärdheter. Till spåret kunde man köpa ett litet häfte så att man fick lite information på de olika stationerna. ”Kul” tänkte vi och köpte häftet. Sedan gav vi oss ut på ugglejakt!

 

 

De små guldpilarna med ugglor på ledde oss till en triumfbåge

 

 

Ugglepilarna ledde fram till såna här:

 

 

Vid dem skulle man stanna och läsa i den lilla broschyren om sevärdheten man stod framför.

 

 

Ugglorna ledde oss vidare till en jättestor saluhall där de hade jätteostar!

 

 

Eftersom det var ganska kallt ute och dessutom snöade så gick vi in och tog en fika efter ett antal sevärdheter.

 

 

Dijon är en jättegullig stad, kom vi fram till ganska snart. Allt var mycket pittoreskt och fint.

 

 

Dijon är inte bara känt för sin senap. Tydligen är den även känd för en liten stenuggla som man ska gnugga med sin vänstra hand och samtidigt önska sig någonting. Det sägs att det för tur med sig, så självklart gjorde vi det!

 

 

 

 

Och ugglejakten fortsatte.

 

 

Vi såg väldigt mycket fina gamla hus och kyrkor. Efter ett tag blev vi hungriga och kalla igen, så då gick vi in på en restaurang och åt lunch. Till efterrätt blev det "pain d'epices" på svenska ungefär "kryddbröd". Det smakade ungefär som en blandning mellan pepparkakor och kavring. Gott var det!

 

 

Sedan gick vi på konstmuseum. Jag tyckte att detta konstverk var snyggt!

 

 

Vi hittade ännu en fin kyrka, men vi tyckte att något fattades. Efter en stund kom vi på vad: statyer. Sagt och gjort:

 

 

Fint!

 

 

Dagen avslutades med att vi gjorde klart ugglespåret, tog en hoppbild och gick in på en jättemysig, irländsk bar där jag för första gången drack en s.k. snakebite. Sedan gick vi till tågstationen där tåget gick halv åtta. Kring 10 var jag hemma igen, jättetrött efter en tidig morgon och mycket promenerande, men jätteglad. Vi hade en jättebra dag i Dijon och även om vi bara var där över dagen så kändes det som att vi hann se massor!

 

 

Bisous!

/Amanda

 

 

 


Rolig onsdag!

Eftersom det förra inlägget inte direkt beskrev min dag så kommer här ett lite mer fylligt inlägg. Som sagt hade jag inskrivning i morse, och lyckligtvis fungerade allt bra, vilket var en stor lättnad! Efter det gick jag och handlade mat och därefter gick jag hem. I min brevlåda låg någonting som gjorde mig jätteglad! En avi från posten som antagligen betyder att mitt rekommenderade brev från banken äntligen kommit! Jag skyndade mig att packa in maten i kylen och gick sedan snabbt iväg till posten. Det visade sig att brevet tydligen inte var hos dem än, utan att jag tidigast kan hämta ut det i morgon. "Jaha" tänkte jag och gick hem igen. Jag hann inte vara hemma så länge eftersom jag bestämt att jag skulle äta lunch med Teresa, Sophie och Susannah, så jag traskade iväg till skolan för att möta upp dem. Vi gick till mitt favoritcafé i Lyon och jag åt en så kallad "croque maison
madame". Mums!

Jag och Sophie

Susannah och Teresa

Teresa

 

Som ni kanske ser på bilderna är stället väldigt retro på något sätt. Det är välgit 60-talsinspirerat och jättemysigt.

 

Efter lunchen gick jag och Sophie och köpte biljetter till Dijon. Vi och Teresa ska åka dit i morgon! 7.22 går tåget från Lyon, så det är uppstigning tidigt! Det ska bli kul!

 

Efter det bestämde jag mig för att vara lite kulturell och gick på museum. Det var en utsällning med konst från 1900-talet, bland annat fanns verk Picazzo och Francis Bacon. Det var rätt intressant eftersom jag kom ihåg lite av den konsthistoria jag läste i skolan och på något vänster lyckades jag ibland koppla samman de kunskaperna med vad jag såg i konstverken. Det var kul!

 

När jag blivit mätt på kultur gick jag vidare till tågstationen som tåget går från i morgon för att se att jag hittar dit. Det gjorde jag. Då gick jag hem, lagade mat, åt, diskade och sorterade alla de papper jag har fått. Fransmän och papper verkar ha en särskilld relation till varandra. Nu sitter jag här, på McDonalds, och längtar tills i morgon!

 

Just det, jag glömde att skriva att museet låg mitt emot stadshuset, är det inte stiligt??

 

 

Nu är det way past bedtime för min del, så nu ska jag packa mitt pick och pack och gå hem till min säng. Vi hörs i morgon! Då kommer det bilder från Dijon!

 

Bisous!

//Amanda

 

 

 


Hur man får sitt studentkort

Idag har jag verkligen haft fullt upp! Idag skulle nämligen alla nya studenter på CIEF (centre international d'études francaises) göra sin definitiva inskrivning, det vill säga betala kursen. Det visade sig dock vara en ganska komplicerad procedur. Den fransk byråkratin upphör aldrig att förvåna mig. Så här gick det till:

Steg 1. Gå fram till en disk där två kvinnor står. Här ska försäkringen som täcker skador du åsamkar andra visas upp, tillsammans med kallelsen till mötet. Den ena av kvinnorna prickar av ditt namn på en lista och den andra letar upp din "mapp" där ditt slutbetyg, födelsebevis och diverse andra viktiga papper ligger. Denna får du nu i handen och bilr dirigerad vidare in till nästa rum. Här får du sitta ner och vänta.

Steg 2. När någon av personerna som jobbar med den definitiva inskrivningen blir ledig är det din tur. Du går då fram till denna persons plats, sätter dig mittemot honom eller henne och räcker över din mapp. Personen börjar knappa in dina personuppgifter i en dator och försöker sälja på dig en hälsoförsäkring. Då visar du upp ditt europeiska hälsoförsäkringskort och slipper den biten. Personen fortsätter att knappa in saker på sin dator. Efter ett tag ber hon dig skriva under på några ställen och därefter att betala kursavgiften. Du ger honom/henne ditt kontokort och blir tillsagd att sitta ner och vänta.

Steg 3. Du håller tummarna för att kortet ska fungera. Efter en stunds väntan ropar en kvinna upp ditt namn och du ombeds knappa in din pinkod. Du gör detta och får sedan skriva under ytterligare ett papper och därefter blir du åter tillsagd att vänta.

Steg 4. När du hör ditt namn ropas upp från en ny kvinna går du dit. Där får du ett certifikat på att du betalat, en penna, ett block och lite broschyrer med nyttig information. Därefter blir du åter tillsagd att vänta.

Steg 5. Du väntar på att en kvinna vid en dator ska bli ledig. När hon ropar: nästa! går du dit. Du blir tillsagd att sätta dig på en stol och titta in i webkameran som hon har placerad framför sig på bordet. Hon tar en bild på dig och du får välja färg på korthållaren. Efter en liten stund får du så äntligen ditt kort.

Nu är proceduren avklarad. Allt gick ganska snabbt, men ändå tog det mig cirka en timme att få mitt studentkort. Men nu har jag det!

 

À bientôt!

//Amanda


Spännande tisdag!

Idag har det hänt grejer vill jag lova! Jag trotsade stormen ute och gav mig ut på upptäcksfärd idag igen. Eftersom delen av Lyon som ligger mellan floderna är stor och jag inte upptäckte så mycket av den delen igår så traskade jag iväg ditåt idag också. Jag hittade massor av roliga och konstiga affärer. Bland annat upptäckte jag att det inte är helt ovanligt att bokaffärerna är specialiserade på olika typer av böcker. Jag inne i en bokhandel som bara sålde facklitteratur, en annan som mest hade böcker om Lyon, barnböcker och matlagningsböcker, och en tredje som endast hade engelsk litteratur. Den senaste är en klar favorit även om den var relativt dyr. De hade till exempel:

 

och :


 

Vilket för en stund gjorde mig till en väldigt stolt svensk!

 

Andra saker som sätter Sverige på kartan är:

1. Kim Källström - han spelar i Olympique Lyonnais som alla Lyonbor verkar avguda, och eftersom han blev skyttekung i deras senaste match så är han väldigt poppis.

2. IKEA - vad mer kan jag säga?

3. ABBA - se kommentar ovan

4. H&M - även om inte alla vet att det är svenskt så känner alla till kedjan.

 

Jag pratade med en kinesisk kille förra veckan mellan proven jag hade i tisdags, och han hade inte någon större koll på Sverige. Hans frågor var: är det en ö? Och: vilka länder ligger det nära? När jag ritade en karta och visade honom verkade han få ett hum om vart det låg. Sedan frågade jag honom om han tyckte om pingis. Ja! svarade han och hans ögon lyste av lycka över att ha hittat någon att diskutera pingis med. Då släppte jag bomben:

"you know the player J-O Waldner?"

"yes, of course"

"he is Swedish"
"Oh my God! Really??" och man såg på honom att han blev väldigt imponerad. J-O Waldner har verkligen satt Sverige på kartan för sportintresserade kineser.

Jag har dessutom träffat Susannah och fikat med henne på favoritcafét som jag nu hittat. Det är väldigt retro, jag ska fota nästa gång jag är där och lägga upp bilder så att ni förstår vad jag menar. Mysigt är det, och inte jättedyrt heller.

Och bäst av allt idag: jag har tecknat abonnemang med SFR så om cirka 10 dagar får jag eget internet! No more McDonalds alltså! Wohoooo! Förhoppningsvis får jag min låda och lyckas installera allting själv. Annars fick jag nummret till den väldigt hjälpsamma försäljaren som lovade att hjälpa mig om jag fick problem.

Nu ska jag snart gå hem och sova. I morgon är det "L'inscription définitiv" på skolan, vilket betyder att jag ska visa upp en miljon papper och betala kursavgiften. Jag håller tummarna för att allt fungerar som det ska!

À tout à l'heure!
//Amanda


Det finns två sorters människor...

Jag har upptäckt att det bara finns två typer av människor i Lyon. I alla fall bland de man möter i affärer, på restauranger, på banken etc. Det finns den snälla, förstående fransosen som anstränger sig för att prata så att du ska förstå och som ärligt försöker hjälpa dig. Denna typ är oerhört sympatisk. Sedan finns det den elaka. Den här typen vill inte hjälpa dig alls. Han eller hon vill bara ta dina pengar och försvinna. Den här typen anstränger sig inte heller för att du ska förstå vad han eller hon säger, utan använder gärna långa ord och mycket siffror när de pratar. Som tur är så dominerar faktiskt den snälla typen vilket verkligen har gjort mig glad idag. Först träffade jag en snäll försäljare på SFR, sedan ännu en på Bouygues och en tredje på The Phone house. Däremellan hann jag bara träffa en "elak".

NU generaliserar jag lite, men det stämmer faktiskt ganska bra. Susannah hade också upplevt dessa båda typer, men inget mellanting.

Idag hade jag ett uppdrag: upptäck den del av Lyon som ligger mellan floderna.


Så sagt och gjort, efter att ha gjort diverse ärenden och ätit lunch så tog jag mitt pick och pack och gick över bron till området som skulle upptäckas. Det blåste och var kallt, så jag hann inte långt innan jag såg en fantastisk bokhandel som jag var tvungen att gå in i. Mycket böcker hade dem, vill jag lova, men ingenting på varken svenska eller engelska. Jag känner att de franska böcker jag har i bokhyllan bör läsas ut innan jag hugger in på en ny fransk bok, så jag köpte ingenting. Jag bara gick runt och tittade. Efter ett tag gick jag ut igen och upptäckte vidare. Jag hamnade på McDonalds och surfade en stund. Sedan kom jag på den brillianta idén att försöka gå och handla internet nu när både mitt pass och mitt "RIB" låg i väskan. RIB är ett slags bevis på att man har ett bankkonto, med kontonummer, namn och andra uppgifter. När folk i Sverige frågar efter ett kontonummer så frågar de i Frankrike efter ett RIB.

I alla fall, jag hade ingen större framgång, jag träffade nämligen på typen "elak" försäljare som jag berättade om ovan. Så jag gick vidare och lät mig förvirras av utbudet på olika typer av internet.

Nu sitter jag som vanligt på min favoritdonk. Snart ska jag gå hem, äta lite choklad och lösa korsord! Paaartypary!

Au revoir!
//Amanda

Lyon by night

Är det inte fint?

 

Idag har varit en väldigt bra dag. Den började med en löprunda längs floden, fortsatte sedan med lunch och därefter träffade jag Susannah. Från början var det tänkt att vi skulle äta upp all köttfärs jag har i min kyl, men det visade sig att hon glömt att hon skulle till kyrkan klockan sju på "ungdomsmässa" så vi fikade i stället. Jag tyckte att det lät lite intressant med en katolsk, fransk ungdomsmässa, så jag bestämde mig för att följa med. Tydligen är vem som helst välkommen men tekniskt sett ska jag inte ta nattvarden eftersom jag inte är katolik, så det struntade jag i. Det var i en jättestor, maffig, gammal kyrka som var väldigt vacker, men jättekall inuti! Det kom jättemycket folk dit och det var nästan fullsatt, vilket inte vill säga lite eftersom det som sagt var en stor kyrka. De allra flesta var i min och Susannahs ålter, plus minus ett par år. Sångerna de sjöng var jättefina och jag lyckades snappa upplitegrann av predikan. Kort sagt kan man säga att jag fick en positiv upplevelse!

 

Tydligen hade jag inte missat något sensationellt i Dijon igår, enligt Susannah är Lyon vackrare, men det hade ändå varit en helt ok utflykt. Skolan anordnar en ny utflykt den 6 februari. Då ska jag åka med!

 

Nu sitter jag på donken igen, i morgon är det måndag vilket betyder att Sophie och Teresa kommer hem igen från sina utflykter, så då utökas antalet personer jag kan umgås med! Vi får se vad som händer imorgon, dagen är just nu öppen för mängder av möjligheter!

 

Bisous!

//Amanda


Samedi

Idag är det lördag, och från början var det tänkt att jag skulle åka på en utflykt som skolan organiserade till Dijon, men när jag försökte anmäla mig första gången hade kvinnan som höll i det gått hem för dagen, och när jag kom dit dagen därpå var det fullt, så jag fick vackert stanna hemma. Så idag har jag varit ute på en jättelång promenad till en park som heter La parc de tête d'or. Det betyder ungefär parken med guldhuvud. Jag har ingen aning om varför den heter så. Det är en väldigt stor park och idag var det jättemycket folk där. Den är som en blandning mellan skansen och central park.

 

Så ser det ut. Jag hade med mig lite picknick, så jag satte mig på en bänk och åt upp den.  Det var ganska långt att gå, men det var det värt när jag kom fram. Jag gillar parken skarpt!

 

 

 

På väg till parken såg jag dethär hotellet och blev tvungen att fota det. "Drottning Astrid" har ett hotell i Lyon!

 

 

 

Längsmed floden ligger husbåtar som verkar ligga där permanent, de har brevlådor, soptunnor och det hela liknar nästan ett radhusområde, bara det att allt är på vatten. Jag tyckte att det var lite charmigt.

 

Ja, så mycket mer intressant har jag inte att berätta.

 

À bientôt!

//Amanda


IKEA!

Idag har jag varit på IKEA, som ni kanske kunde gissa när ni såg bilden. Det var helknäppt att se saker som "gosig kudde" och sedan en fransk förklaring på vad det var. Men det hjälpte min shopping betydligt, jag förstod precis vad allt var! Nu har jag en lampa, ett rivjärn, en vitlöpspress, ett grytunderlägg, värmeljus, tre lådor och ett överkast. Om jag skulle stanna längre hade jag antagligen köpt ännu mer saker, men nu kändes det som att det jag köpte räckte. Förvånandsvärt nog gick det spårvagn hela vägen dit ut, så det var väldigt smidigt att ta sig både dit och hem. Väl hemma igen insåg jag att jag inte skulle lyckas skruva ihop lampan utan en stjärnskruvmejsel, så jag traskade iväg till Part-Dieu för att att köpa en. Där har de också trådlöst, gratis WiFi så jag satt där och surfade en stund tills jag såg att jag fått mail från banken. Då skyndade jag mig iväg dit och ja, se tidigare inlägg.

 

När jag var klar på banken gick jag och handlade, jag har insett att det inte är lätt att handla om man bara ska laga mat till sigsjälv. Det finns inte så små förpackningar t.ex köttfärs, så nu har jag ett kg köttfärs hemma i kylen. Det får helt enkelt bli köttfärs som jag bygger veckans ätande kring (eftersom jag inte har någon fungerande frys). Så middag idag blev spaghetti och köttfärssås. Mums!

 

Angående era kommentarer om att jag borde ha basker, muscasch och baguett under armen på min bild, så kan jag bara säga, de är på väg! Snart är jag lika fransk som vilken fransk som helst!

 

À tout à l'heure!

 

//Amandine


Mindre byråkrati åt folket!

Hur man öppnar ett bankkonto i Frankrike.

Steg 1. Boka in ett möte på banken. Det är inte det lättaste, men ändå det i särklast lättaste av dessa steg.
Steg 2. Gå på mötet.
Steg 3. Skriv under miljontals papper samtidigt som banktjänstekvinnan/mannen tar kopior på alla dokument du någonsin ägt
Steg 4. Inse att du saknar några dokument och lova att komma tillbaka med dem nästföljande dag.
Steg 5. Skriv under ytterligare några dokument.
Steg 6. Få ett rekommenderat brev på posten som du ska skriva under och sedan ge tillbaka till posten.
Steg 7. När ditt boende är bevisat kan du kanske andas ut.
Steg 8. Några dagar efter att du skrivit under dokumentet som bevisar att du bor någonstans så kanske ditt bankkonto är öppnat, det återstår att se.

Eh ja. Jag hat gått fram och tillbaka till banken ungefär varje dag sedan jag kom hit, med undantag på söndagen och måndagen, och trots det har mitt bankkonto inte blivit öppnat än. Idag fick jag veta att det rekommenderade brefvet de skickat till mig blivit returnerar av min SLARVER till brevbärare för att jag inte skrivit mitt namn på brevlådan. Det står mitt namn på min postlåda, och det har stått där sedan jag flyttade in. Så nu måste jag vänta ytterligare några dagar för att brevet ska skickas dit igen eftersom hon (bankkvinnan) inte bara kunde ge mig brevet i handen för då hade jag ju inte bevisat att jag bor där jag bor. VAD SPELAR DET ENS FÖR ROLL??!? Jag får ju ändå alla uppgifter från dem via internet. Gah!

//A

Ny design!

Nu har jag en ny design på bloggen! Lite mer fransk. Vad tycker ni? Ful/snygg? För fransk?

I dag har jag träffat min nya kompis Susannah. Vi har mer eller mindre gått runt halva Lyon, så nu känns det som att jag har en lite mer sammanhängande bild av hur Lyon hänger ihop. Jag kan inte påstå att jag hittar överallt, men jag vet på ett ungefär åt vilket håll jag ska gå för att komma till vissa platser, så jag är nöjd. Dessutom har jag äntligen köpt en soptunna!

Nu sitter jag som vanligt på McDonalds. Mitt internet lär inte bli klart förrän någon gång i slutet på nästa vecka, det är då mitt bankkonto aktiveras, och jag kan inte teckna abonnemang på internet utan ett bankkonto. Fransk byråkrati är verkligen ingenting för nybörjare. Som tur är börjar jag förstå det mesta man säger till mig, så även om jag inte tycker allt de säger är logiskt så lyckas jag ändå förstå dem, och de mig. Alltid något.

Jag uppdaterade aldrig bloggen igår, men det hände ingenting av större värde. Jag gick fram och tillbaka till banken i ösregnet för att lämna ett dokument som jag inte hade med mig sist jag var där, jag letade upp ett postkontor, jag lagade mat och jag var ute och sprang. Ingenting jätteintressant hände, med andra ord.

På söndag ska jag och Susannah äta middag tillsammans, och försöka planera en kortare liten resa, eftersom vi fortfarande har hela nästa vecka (utom onsdag) innan skolan börjar.

 

På väg till banken passerade jag ett jättestort demonstrationståg med mängder av poliser runtomkring. Det kanske inte riktigt syns på bilden, men det var jättemycket folk som gick och skrek saker. Jag tror att det handlade om att de ville ha mer pengar till unga och studenter, men jag är inte helt säker.

 

Puss och kram!
//A


Bilder, bouygues och prov

I morse gick jag upp och det första jag gjorde efter frukost var att städa lite för att kunna lägga upp några fina bilder på min lägenhet åt er. Här är mitt skrivbord sett från sängern.

 

Det första man ser när man kommer in, rakt fram.

 

 

Min lilla kokvrå :)

 

 

Rummet :)

 

 

Badrummet!

 

 

Duschen

 

 

Och det är alla bilder jag har åt er för stunden. Dagen har varit ganska produktiv. Direkt efter frukost tog jag min dator och gick iväg till ett café precis brevid mitt hus där de har gratis WiFI. Där började jag surfa för att kola upp vad jag ska ha för kontantkort och bredband. När jag kände mig lite mer påläst gick jag iväg till Part-Dieu som är ett stort kommersiellt center. Där gick jag till en av Bouygues butiker och pratade med en jättetrevlig kvinna. Jag kunde inte köpa internet dock, men så snart jag har mitt franska bankkort så ska jag ditt och handa.

 

Efter det har jag gjort två prov. Först hade jag ett muntligt prov ensam med en lärare. Det var jätteläskigt och jag skakade när jag skulle börja, men det gick bra. Jag lyckades prata ganska bra ändå, tror jag. Jag såg lite vad han antecknade och det såg bra ut. Sedan hade jag ett ganska långt hål som jag ägnade åt att dricka the med en amerikansk tjej, Susannah. Efter hålet var det dags för hör- och läsförståelse. Det var 4 prov totalt, två var jättelätta och två var lite svårare. Det gick nog helt ok ändå tror jag.

 

När proven var klara var klockan nästan halv 7, så då halvsprang jag hem eftersom det var jääääättekallt, sedan lagade jag smaskig mat, åt, diskade och sedan har det inte hänt så mycket mer spännande. Nu sitter jag på McDonalds och surfar på deras gratis WiFiuppkoppling.

 

Nu ska jag snart sova. I morgon ska jag till banken!

 

Bisous!
//Amanda


Bilder!



I skolan



Min skola!



Ingången till huset.



Där bor jag

Amfiteatern ;D

Bah, nu har ni fått några att titta på. Jag ska ta mig bort till Part Dieu nu och försöka skaffa mig ett nytt kontantkort. Bouyugues verkar bra och billiga och har dessutom mobila bredband. Jag ska se om jag kan hitta någon trevlig person som kan ge mig lite råd.

Vi hörs senare!
puss!
//Amanda

McDonalds

Nu sitter jag på McDonalds och surfar på deras WiFi. Dagen har ägnats åt att skriva prov på skolan, få mängder av papper och information av en barsk fransk dam och åt att lära känna nya människor. Dessutom har jag försökt fixa internet till lägenheten men ännu inte lyckats. I morgon är en ny dag, och då gör jag ett nytt försök. Tydligen börjar inte mina lektioner på riktigt förrän den 1 februari vilket betyder att jag hat två veckor att fylla med aktiviteter. Det kan bli en utmaning eftersom jag knappt har några vänner här. Men det ska nog gå bra. Jag pratade lite med några australiensare i morse och så åt jag lunch med två amerikaner. Vi pratade inte ett ord franska, men det var trevligt och dessutom kompenserade jag det med att knappt prata ett ord engelska på eftermiddagen eftersom jag spenderade den med Barbara och hennes två roomies. Det var najs.

CIEF som håller i min kurs, håller även i andra kurser för internationella studenter. Alla dessa hade inskrivning idag. Av alla elever som var där idag var hälften kineser och inte en enda var svensk förutom jag. Det fanns däremot nordkoreaner, japaner, australiensare, kanadensare, colombianer, tailändare, amerikaner, turkar, ryssar osv. Många olika nationaliteter med andra ord. I morgon har jag muntligt prov och ett läs/hörförståelseprov. Idag var det uppsatsskrivning. Det var inte så svårt, jag hade inga problem med att formulera mig, men däremot undrar jag om jag kanske missförstod en sak i en av uppgifterna. Det lär visa sig senare.

Nu ska jag snart gå tillbaka till min lägenhet och sova. De utlovade bilderna kommer i morgon. Jag lovar!

God natt!
//Amanda

Lördag

Skrivet i lördags, men som synes publicerat idag.

Andra dagen här. Idag var det tänkt att det skulle komma ett företag hit och åtgärda en del saker som min hyresvärdinna Stéphanie skrivit upp på en lista. Kort sagt skulle de städa. De skulle komma klockan 10, så jag och pappa bestämde att vi skulle äta frukost på hans hotell vid nio. Klockan gick och inget företag kom. Jag ringde och fick höra att de inte kunde komma just nu av en anledning jag inte förstod men att de kunde komma klockan två i stället. Okej tänkte jag och gick bort till pappas hotell. Vi hade ett möte hos banken för att öppna ett bankkonto klockan 11.30, men fram till dess hade vi lite tid att slå ihjäl eftersom städfirman inte kom så vi bestämde oss för att ta en tur till min skola. Turen var på vår sida så skolan var öppen och vi kunde gå in. Vi hittade mötesplatsen jag ska ta mig till på måndag, pappa fotade lite och sedan gick vi igen. Vid place Jean Macé fanns en marknad där de sålde frukter, grönsaker, kött, fisk, kläder, smycken och mycket mer. Tänk Hötorget fast större, mer folk och fransmän överallt. Dit ska jag gå någon gång och köpa mat. Den kan bli kul.

 

På banken gick det bra. Jag fick skriva under en miljon papper och kom fram till att jag saknade några dokument som bankkvinnan ville se, men jag förstod det mesta, hon var trevlig och nu har jag ett franskt bankkonto!

 

Som nummer två på dagens att göra lista stod kontantkort. Jag måste ha ett franskt kontantkort, det kommer bli svindyrt för mig här annars. Vi började gå längs Rue de Marseille eftersom vi tyckt oss se affärer som sålde kontantkort. Efter att ha försökt på flera affärer kom vi till en skum affär där de sålde simkort. Killen bakom disken tog fram ett kuvert med massor av lösa simkort och började gräva runt. Han hade ingen aning om samtalspriserna eller någonting. Allt kändes väldigt skumt, så vi tackade för oss och gick. Inte långt därifrån hittade vi en till affär där de sålde kontantkort. Denna gång kändes det inte riktigt lika gangsteraktigt, men fortfarande kunde de inte så mycket, eller så ljög de. Vi orkade inte leta längre, så där köpte jag i alla fall ett kontantkort för 25 euro och fick en nalle och 5 euro att ringa för på köpet. När jag får internet här ska jag kolla upp priserna. Fram tills dess håller jag tummarna för att jag inte blivit grundlurad.

 

Resten av dagen var vi i gamla Lyon, men det har jag redan berättat för er. I morgon är det söndag. Då åker pappa hem igen, alla affärer är stängda och jag hade tänkt att jag ska städa hela lägenheten och svabba golven. Det behövs, kan jag säga.

 

Vi hörs!
//A


Frankrike!

Skrivet i fredags, publicerat idag.

 

Nu är jag äntligen här. Precis som jag skrev igår så kunde jag verkligen inte somna igår. Jag låg oh vred mig och kände hur nervös jag var samtidigt som jag upprepade frasen ”det kommer att bli bra” som ett mantra i huvudet. Tillslut måste jag ha somnat för när väckarklockan ringde i morse så sov jag. Morgonen blev aningens känslokall, när jag sa hej då till Astrid i hallen innan hon gick till Linnéa, när jag kramade Camilla i bilen utanför Audi i Danderyd och inte minst när EvaStina släppte av mig och pappa på Arlanda. Inte för att jag inte ville åka, utan bara för att det är känslosamt. Efter en mellanlandning i Zürich kom vi fram hit, till Lyon. På flygplatsen kom först min ena väska och sedan fastnade någonting precis i öppningen där väskorna skulle komma, så det slutade komma väskor och bandet startade och stannade ett par gånger. Som tur var kom det andra bagagebandet igång och där kom min andra väska. Efter det har allt gått nästan som smort förutom en felåkning, miljontals papper att fylla i och ett frysfack som verkar ha sett sina bästa dagar. Pappa och jag gav oss ut på expedition för att hitta ett täcke till mig. Det fanns nämligen inget i lägenheten. Det var ett mindre projekt att hitta rätt, men nu ligger täcket i min säng och väntar på att jag ska krypa ner. Tyvärr äger jag ingen mikro och min skrivbordslampa är trasig, men annars är rummet bra. Litet, men tillräckligt stort för mig. Jag ska lägga upp bilder snart. I morgon kommer först något företag hit för att städa efter den förra ägaren och sedan har jag ett möte på banken för att försöka skaffa ett franskt bankkonto. Det kan bli spännande.

 

Nu ska jag sova,

Bonne nuit!

//Amanda


Storstadning!

Idag akte pappa hem, men innan han gjorde det hann vi turista lite. vi akte till gamla stan och tog oss upp till den stora basilikan som ligger hogt over Lyon. Utsikten ar najs darifran, bilder kommer nar jag har internet pa min dator... Darifran gick vi till en jattelik amfiteater som byggdes av romarna for 2000 ar sedan. Nar vi turistat klart i solskenet tog vi oss tillbaka till min lagenhet och borjade aka till Perrache dar flygbussen skulle ta pappa vidare hem. Det blev lite kanslosamt och jag var inte sa koncentrerad nar jag gick darifran, sa jag gick vilse litegrann och hamnade jattefel, men fick en lang promenad. Jag har upptackt att kopcentrum dar bara bion ar oppen anda ar fulla av folk och sa har jag skruat hela lagenheten sa nu ar det jatterent och alla mina saker ar uppackade. Bilder kommer pa det ocksa. Imorrn ska jag till skolan for inskrivning och prov. Jag hoppas det gar bra. Pa kvallen ska jag hem till Barbara pa middag, naaajs!

Det blir ett kort inlagg nu, jag har inte riktigt ro att skriva kanner jag, alldeles for mycket annat som hander pa datorn for det. Ni far en galet bra lat som trostpris.




puss och kram!


Bonjour la France!

Jag ar ledsen over den usla uppdateringen men saken ar den att jag inte har nagot internet pa mitt rum an. Nu sitter jag pa ett internetcafé. Allt har gatt bra, vi har avklarat diverse olika uppdrag; hitta tacke, fixa kontantkort till mobilen och oppna franskt bankkonto. Nu ar det egentligen bara internet jag behover for att kanna mig riktigt hemma i lagenheten. Det ska jag fixa pa mandag. Jag ringde till FreeWiFi som erbjuder tadlost internet igar, men for att jkunna borja fa internet av dem var jag tvungen att ha ett s.k RIB, alltsa ett kontonummer. Det hade jag inte igar, eftersom jag hade ett inbokat mote med banken idag, men idag hade FreeWifi stangt... alltsa far jag klara mig fram tills pa mandag, men da hoppas jag att det ska ga att fixa!!

Jag har det bara bra annars. Jag och pappa har turistat lite idag och sa har jag handlat mat, sa nu klarar jag mig fram tills pa onsdag typ :P Pa mandag ar det inskrivning pa skolan, sa jag och pappa gick och rekade idag for att se vart jag skulle vara. Vi hade tur; skolan var oppen sa jag vet precis vart jag ska vara pa mandag. Jag bor jattenara skolan, om man springer kan man sakert vara dar pa tv minuter annars tar det max fem att ga. Tunnelbanan ligger ocksa typ 6 min fran min lagenhet och jag ser sparvagnsstqtionen fran mitt fonster; den gar tva paralellgator fran mig. Jag har aldrig nagonsin bott sahar centralt!

snart ska vi ga och ata middag nagonstans, jag tror att det blir i gamla Lyon, som ser litegrann ut som gamla stan. Bilder kommer nar jag far eget internet, jag lovar!

Bisous!
//Amanda


Hej!

Detta är min nya blogg. Här kommer jag att berätta om mina äventyr i Lyon för alla som är intresserade. På fredag bär det av, och då kommer jag börja skriva här på allvar. Fram tills dess vill jag bara säga välkommen till min blogg!

À bientôt!
//Amanda

RSS 2.0