Bildregn

Jag har varit dålig och inte skrivit så mycket på ett tag, men jag lägger upp lite bilder från mina sista dagar i Lyon som jag tycker kan få tala för sig själva.

Bästa vattnet någonsin!

Sista måltiden

De vinkade av mig vid bussen.

 

Så, som ni antagligen förstått så är jag i Sverige igen efter nästan 4,5 månaders frånvaro. I onsdags kväll kom jag hem, hela familjen hämtade upp mig på flygplatsen. De hade bakat rabarberpaj (mums!), lagat god mat, satt upp en banderoll och fixat och donat.  Mycket gulligt gjort!!

 

Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med denna blogg nu, om jag ska byta namn på den (går det ens att göra?), låta den sluta här eftersom jag inte längre är i Lyon, eller om jag ska göra någonting annat. Kanske börja blogga på franska bara för att inte helt glömma bort hur man gör när man pratar franska. Några förslag eller önskemål?

Au revoir!

//Amanda

Goodbye Susannah!

I går var det Susannahs sista dag i Lyon, vilket självklart skulle firas med dunder och brak. Det var kul, men samtidigt väldigt sorjligt. Det kommer aldrig igen vara på samma sätt, även om vi kommer träffas igen så kommer det aldrig igen vara samma gäng som lagom spontant bestämmer sig för att gå ut och göra något kul. Det gör mig lite ledsen.

Hela gänget!

I morse, klockan fem, traskade jag och Susannah bort till flygbussen tillsammans. Jag åkte med henne till flyget och vinkade av henne. Det är först nu jag förstår hur definitift det är att säga hej då den här gången. När åkte hit så var det inte lika dramatiskt, jag visste att jag skulle träffa alla snart igen. Den här gången har jag inte den blekaste när det gäller de flesta.

 

Nu har jag i alla fall skickat iväg ett stort paket med saker till Sverige, mitt internet är uppsagt och ivägskickat, jag har bokat möte med min hyresvärdinna i morgon bitti och jag har städat min längenhet så att den är skinande blank. Mina väskor är så gott som packade, så det enda som återstår är att skriva ut ett boardingpass vilket jag ska göra så snart jag har skrivit klart detta blogginlägg. Som ni kanske förstår har jag inte längre internet, just nu sitter jag på en gräsmatta på skolans område och använder deras wifi. Det funkar bra. I kväll kanske det blir ett återbesök tilldet gamla hederliga McDonalds? Vi får se.

 

À bientôt!

//Amanda


Picknick!

I fredags hade min klass avskedspicknick i parc de Gerland. Solen sken, himmlen var klarblå, fåglarna kvittrade, det var varmt....behöver jag säga att det var en perfekt dag för picknick?

Det var en väldigt mysig dag, alla hade med sig mat som vi delade på, allt från kinesiska crêpes, till fransk ost, vin och chips. Gott var det, vill jag lova!

 

Efter picknicken provade jag Lyons svar på alvedoncyklar, "vélo'v". Det var helt fantastiskt! Jag har inte cyklat på fyra månader, och att cykla genom Lyon var jättehärligt! Det fick mig att inse hur mycket jag har saknat att cykla. På kvällen åt jag den godaste restaurangmat jag ätit på länge, och inte speciellt dyr var den heller. Perfekt!

 

//Amanda


Annecy!

 

Jag har haft ett par något upptagna dagar, men här kommer lite bilder och info om vad jag har haft för mig de senaste dagarna. I lördags åkte vi till Annecy, en liten stad som ligger cirka 2 timmars tågresa från Lyon. Solen sken, det var 20 grader i skuggan, helt enkelt en perfekt dag för att hänga på stranden.

Det var en helt perfekt dag, och Annecy är verkligen en jättefin stad! Den gammla delen påminde mig om Venedig, även om jag inte varit där. Mellan husen gick kanaler, det var väldigt pittoreskt och jättefint! Vi gick runt sjön också, och badade, fast det var något svalt i vattnet....en bergsjö, det säger kanske det mesta om temperaturen i vattnet? Runt 12 gissade jag på. Uppfriskande!

//Amanda


Language familier

Japp, det är ämnet för mitt sista prov som jag har i morgon. Nu har jag precis suttit och, bokstavlig talat, pluggat stavning på olika sorters slang och svordomar. Klockan 2 i morgon eftermiddag är jag fri fri fri!!! Och såhär dags om en vecka är jag hemma igen.

Jag har egentligen inte så mycket mer att säga, mer än att jag taggar inför en låååång och fullspäckad helg!!

Au revoir!

The return of the sun!

Sommaren har återvänt! Efter nästan två veckors grått, deprimerande väder vaknade jag i morse av strålande sol från en klarblå himmel. Timingen kunde inte varit bättre eftersom jag inte hade några lektioner idag! Jag tog min bok och gick ner till folden där jag satte mig ner och bara njöt av solen och värmen! Kring lunch mötte jag upp Santi, vi åt lunch nere vid floden och något senare kom Susannah och gjorde oss sällskap. Vi hade en väldigt, väldigt lat dag, härligt! I morgon har jag fyra (!) timmars prov, alltså är det läggdags nu. Önska mig lycka till!

//A

Bara två kvar!

Efter dagens något diffusa prov har jag bara två slutprov kvar innan slutet! Skriftligt uttryckande på onsdag och muntliga verktyg (dvs, slang, uttrycka ilska, familiärt språk, satsmelodi etc) på torsdag. Sedan blir det paaaarty! Eller någonting i den stilen.

Jag glömde helt bort att berätta för er att jag var på bio i söndags kväll. För första gången sedan jag kom hit såg jag en fransk film på bio här. Filmen heter "l'amour c'est mieux en deux"

Genom att titta på bilden ovan kan ni ju själva se vad det var för typ av film: en romantisk komedi. Den var väldigt bra, och till min stora förvåning (och glädje, bör tilläggas) så förstod jag 90 procent av all dialog. Inte illa! Filmen var väldigt bra, romantisk, rolig och med lite oväntade turer i handligen, det var inte helt uppenbart hur det hela skulle sluta. Att jag skrattade högt flera gånger under filmens gång gjorde bara saken bättre! Se den, om den finns på bio i Sverige!

 

I dag kom solen tillbaka till Lyon, härligt! Det var kallare i klassrummen än utomhus, och jag har lyckats få tag på en flyttkartong! Nu ska den bara fyllas med saker och skickas hem till Sverige. Life's good!

 

À toute à l'heure!

//Amanda


Bästa BBQ:n någonsin!

Dagen började med ett alarm på mobilen, en frukost och iordningfixande innan jag traskade iväg till universitetet där jag mötte upp Susannah. Tillsammans tog vi spårvagnen till Lydie där vi fick beskedet att BBQ:n var framflyttad något så vi gick hem till henne och väntade på att det skulle bli senare så vi kunde åka iväg till Aphrodite. Hos Lydie hamnade vi runt hennes köksbord tillsammans med hennes pojkvän Sébastien. Efter att ha avhandlat diverse diskussionsämnen såsom integrationspolitik, vapen och terrorism lämnade vi Lyon för att åka ut på "landet". Det visade sig att Aphrodite bor i ett jättemysigt hus i någonting som kanske kan jämföras med norrort i Stockholm. Väl där startade vi grillen, och efter lite problem med blöt grillkol fick vi äntligen fyr på grillen och de grekiska specialiteterna kunde tillagas. Aphrodite är grek, född i Frankrike, och hon hade förberett alla möjliga grekiska delikatesser, grekisk sallad, en supergod spenatsak gjord i ugnen, tsatsiki, grillspett, rissallad.... kort sagt mat för ett helt kompani. Allt var supergott!

Vi pratade, åt, pratade, drack kaffe, åt, pratade, åt efterrätt, pratade och åt. Allt mellan himmel och jord disskuterades utan att det någonsin blev tråkigt, kort sagt var det en super BBQ! Efter jag vet inte hur många timmar vid köksbordet tittade vi på klockan och insåg att det var dags att börja dra sig hemåt eftersom jag, Susannah och Aphrodite hade diverse olika skoluppgifter att slutföra innan morgondagen. Motvilligt packade vi in oss i Lydies bli igen och åkte tillbaka till Lyon. Väl hemma igen gick jag och Susannah en promenad, konstaterade att det är jättesynd att vi inte kände dessa fantastiska människor tidigare, sedan skildes vi åt. Nu har jag precis skrivit klart en argumenterande text och ska strax krypa ner i min säng. Först vill jag visa er några bilder från min härliga dag!

À bientôt!

//Amanda


Goddag!

Nu är det helg igen! Helt knäppt vad veckorna bara flyger förbi! Knytkalaset igår blev succé, alla älskade mina chokladbollar och min lärare frågade till och med efter receptet, så jag ska göra en översättning åt henne, najs! Vi åt hur mycket som helst, och det var väldigt gott.

Jag hade ett slutprov igår också, något diffust hur det gick efter som det inte var helt uppenbart vad uppgiften gick ut på. Min lärare hade givit alla i klassen artiklar som handlade om immigration och integrationspolitik i Frankrike. Sedan delade hon in alla i par eller trios och man fick presentera den artikel man läst för de andra i gruppen som skulle ta anteckningar. Därefter samlade hon in anteckningarna och ska sätta betyg på dem.... som sagt, inte helt enkelt att bedöma hurvida det gick bra eller inte...

Jag har hittat ett ställe där jag kan få en kartong! På måndag, kring lunch har jag blivit utlovad en flyttkartong från franprix alldeles gratis, bra va? Sedan återstår bara tt fylla den, frakta den till posten och skicka hem den. Tiptop!

I går kväll var jag med Susannah, vi gick på starbucks (man måste ju passa på!) och sedan hem till mig och tittade på One tree hill, mys!

I dag har jag verit hos Janelle. Vi tittade på "never been kissed", gammal men väldigt söt film :). Nu har jag precis ätit och ikväll ska jag förhoppningsvis ut. Vi får se vad som händer!

I morgon blir det BBQ på landet! En fransk kompis som heter Aphrodite har bjuditi in mig, Susannah, Santi, Lydie, Sébastien, Yren och Taé. Det kommer bli naaaajs! Håll tummarna för vackert väder!!!

Au revoir!
//Amanda

Grattis på födelsedagen!

Idag fyller Astrid 10 år!!! Grattis!


Frankrike för alltid

Jag har träffat så himla många härliga människor här! Jag inser nu vilken otrolig tur jag har haft, jag är omringad av människor som inte bara är sådana människor som man umgås med i brist på annat, utan sådana som jag, om jag träffat dem i Sverige, antagligen hade umgåtts med där också. Det är verkligen jättesorjligt att om två veckor, vid denna tid, är jag i Sverige igen, på Bastuholmsvägen i Täby. De två sista veckorna här ska jag verkligen göra det mesta jag kan av!!

I kväll har jag dock tagit det lugnt. Efter tre prov och en huvudvärk som inte släppte bestämde jag mig för att lyssna på min pappas röst i mitt huvud som sa: "ta det lugnt ikväll, mandis, så att du inte drar på dig en onödig förkyldning." Ibland är en föräldrar lite väl närvarande, även när de är 177 mil bort.

I dag hade jag tre slutprov, först i läsförståelse, sedan muntligt uttryckande och sist men inte minst i hörförståelse. Jag tror att det gick bra, säker kan man aldrig vara, men det kunde ha gått mycket värre! Efter skolan hängde jag lite med två kompisar, och därefter gick jag iväg till posten och skickade iväg ett rekommenderat brev till SFR för att säga upp mitt internetabonnemang.

Vid det här laget har jag lärt mig att ingenting är enkelt fixat i detta, byråkratins fosterland. Dock verkar det som att det inte är alltför komplicerat att säga upp internet (peppar peppar). Man behöver endast skicka dem ett rekommenderat brev och be om en uppsägning, därefter får man en bekräftelse på att abonnemanget är uppsagt, ens konto debiteras på 45 euro och så får man en adress som man ska skicka tillbaka all sin utrustning till. Lätt som en plätt!

I morgon ska jag försöka få tag på flyttkartonger, önska mig lycka till!
À toute!
//Amanda


Pengar!!

Idag fick jag mina csn-pengar!!! Och så hade jag två slutprov. De gick bra, tror jag, lyckligtvis var grammatiken på precis de saker jag övat på, så det kan nog sluta bra tillslut, får veta någon gång i juni....!

I kväll var Rachel och Braydon här på middag, mums! Och i dag kom det en hund på besök hemma hos familjen Lönngren! Jag hoppas det går bra för dem.

Nu är det läggdags, i morgon har jag tre slutprov!

//Amanda

Varde ljus!

Sedan första gången jag kom in i min lägenhet i januari har lampan ovanför skrivbordet varit trasig. Min hyrsevärdinna sa att hon skulle skicka hit en reparatör snarast som skulle fixa lampan. Tiden gick utan att någon reparatör hörde av sig och jag skickade ett sms till min hyresvärdinna och frågade hur det gick. Jag fick svaret att jag fick ge mig till tåls, det skulle komma en. Så jag väntade, och glömde bort det. I dag ringde min mobil och en man förklarade att han skulle komma till min lägenhet och fixa en lampa som tydligen inte fungerade i min lägenhet. Bättre sent än aldrig, nu har jag äntligen en lampa ovanför skrivbordet....16 dagar innan jag åker härifrån.

Annars har inte mycket hänt idag, jag var i skolan, efter skolan hängde jag vid floden tills det att reparatören kom och därefter gick jag och handlade, så nu är min kyl full igen. Efter det har jag pluggat, gått en jättelång promenad och pluggat lite till. I morgon har jag mitt första slutprov, först i metodologi, som mest går ut på att konstruera sammanhängande och välplanerade texter vilket inte är jättesvårt, men det andra provet jag har i morgon, "skriftliga verktyg", alltså typ grammatik, är desto knepigare, men det ska nog gå bra tillslut.

Våren har kommit tillbaka igen, temperaturen idag låg på kring 18 grader och stundtals riktigt soligt, härligt!

Nu ska jag läsa min bok, à toute!

//Amanda

Besök på landet

I dag har jag varit hemma hos Barbaras familj i en medeltidsby utanför Lyon. Det var verkligen toppen att se dem igen efter två år! På typiskt franskt vis bjöds det på en riktig braklunch: till förrätt var det lyonnaisisk sallad, varmrätt potatisgratäng och hemmagjord rostbiff med champinjonsås, därefter ost och bröd, sedan chokladkaka med engelsk sås och vaniljglass och så slutligen espresso med en liten chokladbit till. Snacka om att jag var mätt efter det! Senast jag träffade Barbaras familj var i tvåan på gymnasiet, jag förstod väl sådär varannan mening och det krävdes en enormt stor hjärnkapacitet för att jag överhuvudtaget skulle förstå vad som hände omkring mig. Skillnaden mot hur det var idag var verkligen natt och dag! Jag som knappt förstod ett ord av vad pappan i familjen sa förut (eftersom han pratar rätt snabbt och med någon lustig accent), jag förstod allt idag! Och jag lyckades dessutom säga flera meningar efter varandra och bidra till samtalet!! "självklart" tänker ni säkert nu, "det hade ju varit ett väldigt slöseri om hon bott i Frankrike i 4 månader utan att lära sig någonting", och ja, jag håller med, men det var skönt att få ett slags kvitto och för min egen skull få bevis på att jag faktiskt utvecklats.

Barbaras familjemedlemmar var väldigt, väldigt snälla mot mig, innan vi blev skjutsade till spårvagnen insisterade mamman i familjen på att jag skulle ta med mig två matlådor, en bit chokladkaka och en portugisisk specialité, så nu har jag mat för några dagar framåt :) Kort sagt har jag haft en väldigt bra dag!

Nu sitter jag framför datorn och finslipar det sista på två uppsatser som ska lämnas in i morgon, båda har redan blitiv rättade en första gång av mina lärare, så det är inte jättemycket jobb kvar, skönt. Men likväl ska det göras klart.

À plus!
//Amanda

Hej alla glada!

Jag har haft en galen vecka! Usch, jag hade två inlämningar/redovisningar till i fredags. Båda var grupparbeten och resultaten av båda är hälften av mitt slutbetyg i vardera kursen. Ingenting att lalla sig igenom alltså. Hela veckan har varit jättekall, kring typ 10 grader och småregnigt, vilket ökade vår produktivitet med typ 100%. Varje dag efter/innan skolan denna vecka har jag träffat de jag gjorde grupparbetena med, planerat, fixat power-pointpresentationer, gjort research och så vidare. Till slut blev vi äntligen klara, men min stressnivå var något högre denna vecka än vad den varit på länge så i fredags, lektionen innan den första av de två redovisningarna, fick min mage nog. Jag hade så ont att jag knappt kunde gå. Usch, hemskt var det! Det löjliga i det hela var att så snart jag hade klarat av den första redovisningen så släppte det nästan helt, och efter den andra var det helt borta. Snacka om stressrelaterade symptom... men det var riktigt skönt att bli av med båda presenationerna, som förövrigt gick helt okej.

Ett av arbetena var ett sammarbete med franska studenter som gått kursen FLE (franska som främmande språk). Vi var fyra från min klass och tre fransmän och för att fira ett lyckat sammarbete bestämde vi oss för att gå ut och äta middag och därefter gå vidare till en bar. Sagt och gjort. Efter vissa missöden med att hitta en restaurang kom vi till slut rätt och serverades jättegod mat! Vi hade en toppenkväll som slutade i en latinobar klockan tre på kvällen. Då upptäckte jag till min förnöelse att jag faktiskt har en nattbuss som går från "stadshuset" (det är däromkring alla bra barer och nattklubbar ligger) ända hem till mig. Tänka sig! Jag kom hem säkert och somnade som en stock.

Idag började dagen toppenbra med att jag pratade med Helena på skype! Najs najs, sedan kom Susannah hit och vi gick tillsammans för att möta Sophie som jag inte träffat på år och dagar. Vi gick och drack kaffe och pratade om allt som hänt sedan sist, vilket inte vill säga lite. Efter ett antal timmar på ett mysigt fik blev det middagsdags. Sophie gick hem till sig eftersom hon skulle sitta barnvakt, medan jag och Susannah gick hit, lagade middag och tittade på "chocolat", den ultimata tjejfilmen, eller i alla fall en av dem. Nu ska jag snart sova, i morgon ska jag hälsa på Barbara och hennes familj som jag inte träffat på mer än två år.

Bonne nuit!
//Amanda

Kex och ost!

Nu sitter jag här framför datorn och äter ost med kex. Vardagslyx! Av någon anledning känner jag mig 100 kilo lättare än igår, och jag vet inte riktigt varför. Men bra känns det! Idag har jag lärt mig att man inte ska försöka få franska telefontjänstkvinnor att förklara vad en "compteur" är för något, det slutar bara med att det blir ett jättalångt telefonsamtal (som DU betalar), hon skrattar elakt åt dig och du lägger på, argare än du var när du började. Men på den positiva sidan ringde min hyresvärdinna och berättade att hon tar hand om mitt elavtal (det som jag pratade med telefontjänstekvinnan om) så jag behöver inte oroa mig för det. Yippee!

Sommaren har försvunnit härifrån, det är typ 10 grader och regn. Jättetråkigt, men det är bra för mina studier eftersom jag inte för mitt liv kunde hålla mig inomhus förra veckan när det var 26 grader och sol. Förståeligt kanske? Nu ska jag återgå till min artikel om Victoria och Daniel, nästa gång jag skriver ska jag vara klar med den!

À toute!
//Amanda

Jag håller vad jag lovar...

....nästan. Det är så lite tid kvar här innan jag åker hem igen! Jättekonstigt känns det, men jag försöker göra det mesta av det jag har kvar. I går var det en vanlig skoldag, nästan, förutom att två av mina lektioner var inställda vilket gjorde att jag och de jag jobbar med i ett grupparbete fick tid att sammanställa det vi kommit fram till. Det behövdes verkligen! Efter att ha slutat skolan fortsatte vi arbeta på vårt grupparbete som ska presenteras på fredag. Idag ska vi göra klart. Sedan har jag bara två saker till som ska göras klart och redovisas denna vecka och därefter är det bara slutproven kvar. Tjohooo! Jag börjar äntligen komma ifatt migsjälv igen, vilket känns så skönt!

Tyvärr har sommarvädret lämnat oss och idag tittar jag upp mot en grå himmel, det är väl sådär 15 grader varmt i alla fall, men det går knappt att jämföra med förra veckans 26 grader, strålande sol och vindstilla. Nästan för varmt med tanke på att det inte fanns någon strand att gå och svalka sig vid.

Nu ska jag snart gå iväg till skolan och göra klart mitt grupparbete. Det handlar för överigt om silkeindustrin i Lyon under 1800-talet. Lyon var, som ni kanske inte visste, silkets huvudstad under denna epok och dessutom Frankrikes dåvarande huvudstad. Det ni!

Vi hörs!
//Amanda

Turisthelg

Nu har det gått sådär länge mellan mina mer utvecklade inlägg. Och detta kommer inte heller bli så långt för snart ska jag traska iväg till skolan och vara jätteduktig tillsammans med tre av mina klasskamrater. Vi ska göra klart ett grupparbete. I helgen var Karro här! Det var så härligt att ha henne här och visa henne Lyon, även om vädret såklart bestämde sig för att jäklas lite med oss. Hela veckan hade det varit kring 25 grader, men i lördags och söndags var det sådär 15 och småregn. Men vi hade kul ändå! Bilder kommer säkerligen senare idag. Tänkte bara tala om för alla som vill veta att jag lever, mår bra och har haft en väldigt bra helg!

Över och ut.

RSS 2.0